کوچ عشایر بختیاری یکی از سختترین نوع کوچها در بین عشایر به شمار میرود، گذر از بلندترین ارتفاعات رشته کوه زاگرس و دست و پنجه نرم کردن با مشکلاتی همچون حرکت در لبه پرتگاهها، گذر از درهها و خطرات وقوع سیل، حمله حیوانات وحشی از جمله گرگ و خرس و… از سختیهای پیش روی عشایر بختیاری در کوچ است.
” کوچ “ در فرهنگ بختیاری با سختی و تلاش عجین شده و مردان و زنان این دیار باطی طریق در دل کوهها و کوهساران دل به دریای رودهای ناآرام میزنند.
عشایر در طول سال برای دست یافتن به مراتع سرسبز در ییلاق و قشلاق دوبار اقدام به کوچ می کنند که کوچ بهاری ییلاقی از خوزستان به چهارمحال و بختیاری به دلیل دست یافتن به مراتع سرسبز و آبهای روان با خوشحالی همراه است.
عشایر برای حرکت ایل ساعت نیک می کنند و باروبنه می بندند و در فصل زیبای بهار راهی ییلاق می شوند. کسانی که در ایل وظیفه شان راندن بره ها وبزغاله هاست برای این که خوشی و هیجان سفر و حرکت بره ها وبزغاله ها را درایل پخش کنند با آهنگی دلنشین اشعاری را به لری می خوانند…
عشایر بختیاری در سال دو نوبت کوچ می کنند به گونه ای که در بهار از نیمه فروردین تا اواخر اردیبهشت از منطقه گرمسیر (شهرهایی در استان خوزستان) به منطقه سردسیر در استان چهار محال و بختیاری و دامنه های شمالی رشته کوه زاگرس نقل مکان می کنند و از اواخر شهریور تا اواسط آبان هم همین مسیر را برمی گردند.
تاکنون سه هزار و ۸۰۰ کیلومتر ایلراه درجه یک، ۲ و ۳ عشایری در استان چهارمحال و بختیاری شناسایی شده است. برخی از این ایلراه ها بیش از ۳۰۰ سال قدمت دارد و مهمترین آن ایلراه “دزپارت” است که از “گردنه رخ” آغاز و به منطقه “دهدز” استان خوزستان متصل می شود.
مناطقی مانند زمینهای شیبدار یا سنگی که هرگز مکان مناسبی برای کشاورزی نیستند.
برای مثال میتوان به افزایش جمعیت و توسعهی کشاورزی، ساختار اقتصادی یک جامعهی معین، شرایط اجتماعی و سیاسی و عوامل بومشناختی اشاره کرد. در بسیاری از موارد، عشایر نقش عمدهای در جنگ با دشمنان ایفا کردهاند. آنها گاهی به عنوان ارتشی مستقل یا نیروی کمکی، با یکدیگر متحد شدهاند. تاریخ ایران در موارد بسیاری شاهد کمکهای قطعی آنها در دفاع از کشور بوده است.
عشایر كوچ رو كه یكی از جاذبه های مهم گردشگری فرهنگی به شمار می آیند در همه نقاط ایران, در حوزه های غرب و جنوب غرب, شرق و جنوب شرق, شمال غرب, شمال شرق و مركزی ایران ایلات و عشایر پراكنده شده اند.
Hits: 5