مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان مرکزی گفت: طبق اولویت های تعیین شده، سرای صندوق سازهای بازار اراک در حال مرمت است.
مصطفی مرزبان ۲۶ مردادماه ۱۴۰۱ در جلسه بررسی طرح جامع مرمت بازار تاریخی اراک با اشاره اینکه در طول سال های گذشته اقداماتی برای بازار تاریخی اراک انجام شده است، اظهار کرد: عملیات کف سازی و مرمت بازار و سراهای مختلف توسط اداره کل میراث فرهنگی استان اجرایی شده است و در حال حاضر سرای صندوق سازها براساس طرح احیا و مرمت بازار در اولویت مرمت قرار دارد و وارد فاز اجرایی شده است.
وی با تاکید براینکه تمام تلاش خود را برای حفظ این مجموعه تاریخی به کار گرفته ایم، افزود: رقم اعتباری میراث فرهنگی برای مرمت بازار در سال جاری نسبت به سال گذشته چهار برابر شده است و برای مرمت سراها و نقاط حادثه خیز کار انجام می گیرد و پیگیر جذب اعتبارات ملی برای افزایش مرمت ها هستیم.
مرزبان با بیان اینکه در طول یک و نیم سال اخیر پروژه مرمت بازار تاریخی در اولویت کاری میراث فرهنگی استان و اراک قرار گرفت، گفت: از سال ۱۳۹۷ کار مرمت بازار با جذب مشاور آغاز شد و کار شناخت، نقشه برداری و اجرا با کاربری مشخص سراها توسط مشاور بررسی و مورد تایید میراث فرهنگی قرار گرفته است.
در این جلسه مدیر بخش مرمت بازار تاریخی اراک بیان کرد: پروژه مرمت بازار تاریخی اراک در سه بخش شناخت، آسیب شناسی و طرح مرمت تهیه شده است، بازار اراک تنها بازاری در کشور است که پیش از ساخت، نقشه های آن تهیه شده است و از این حیث، می توان مسئله ثبت جهانی را دنبال کرد.
احمدی تصریح کرد: بازار اراک متعلق به دوره قاجار است و در مرکز بافت مرکزی و شطرنجی اراک واقع شده است و دارای دو ورودی در بخش شمال و جنوب است.
وی با بیان اینکه تمامی نقاط حادثه خیز بازار شناسایی شده است، افزود: ۸۹۴ مترمربع از بازار در واقع نقاط حادثه خیز هستند و لازم است که عملیات مرمت اضطراری آن آغاز شود و جزئیات مرمت اضطراری تا زمان مرمت جامع نیز توسط مشاور ارائه شده است.
احمدی افزود: متاسفانه در بحث تاسیسات، وضعیت آشفته ای را در بازار اراک شاهدیم که باید رسیدگی به این وضعیت صورت گیرد.
وی با تاکید بر اینکه از سال ۳۵ تا امروز تغییرات را در بازار تاریخی اراک شاهد هستیم و در واقع ۴۲ درصد بافت اصیل بازار را از دست داده ایم، افزود: در عملیات بررسی و شناخت بازار، تمامی سراها، گذرها، راسته بازار، کف سازی و مصالح استفاده شده، وسعت سراها و گذرهای اصلی و عناصر فضایی مهم از جمله مدرسه و مسجد به لحاظ معماری و تاریخی، انواع طاق ها، جرزها مورد ارزیابی، مطالعه و مستندنگاری قرار گرفتند.
وی با تاکید بر اینکه بازار درگیر آسیب های سازه ای، رطوبتی، تاسیساتی، محوطه، بیولوژیکی و تزیینات است، بیان کرد: یکی از چالش های جدی بازار آسیب های رطوبتی و روند مرمت بام با ایزوگام است، اختلاف رطوبت در اراک بالاست و استفاده از ایزوگام باعث محبوس شدن رطوبت و تخریب سازه می شود.
مدیر بخش مرمت بازار تاریخی اراک با بیان اینکه فرایند مرمت جدا از احیا دیده نشده است، گفت: کاربری آموزشی، اداری، گردشگری و … در فرآیند احیا دیده شده، همچنین طرح تعیین تحریم نیز در نظر گرفته شده است و برای مراحل تقویت پی، رفع مشکل تیرها، ایجاد راهبند و کنترل تردد، نوع کف سازی، سرویس بهداشتی و … ایده هایی مطرح است.
احمدی اضافه کرد: در طرح مرمت و احیا، سرای نوذری به عنوان اکونوموزه، سرای گلشن به عنوان هتل، سرای نقشینه به عنوان محل فروش فرش و … کاربری خواهند داشت و حفظ و تقویت کاربری فعلی برای سرای اکبریان، کریمی، کرمانشاهی و آقایی در نظر گرفته شده و برای تک تک فضاها کاربری تعریف شده است.
در این جلسه کسبه بازار مشکلات و مطالباتی چون وضعیت کنونی فاضلاب بازار، چاه ها، گرفتگی ناودان ها، کف سازی متناسب با بافت تاریخی بازار و … را مطرح کردند.
بازدیدها: 0