لرستان با قدمتی چند هزار ساله دارای آداب و رسوم و آیینهای سنتی فراوانی است که یکی از جالبترین آنها آیینهای عروسی است. وقتی داماد و عروس یکدیگر را میپسندند، به مراسمی به نام «کیخایی» ختم میشود که همچون مراسم خواستگاری است و با حضور ریشسفیدان برگزار میشود. البته قبل از مراسم «کیخایی» بزرگان طایفه […]
لرستان با قدمتی چند هزار ساله دارای آداب و رسوم و آیینهای سنتی فراوانی است که یکی از جالبترین آنها آیینهای عروسی است.
وقتی داماد و عروس یکدیگر را میپسندند، به مراسمی به نام «کیخایی» ختم میشود که همچون مراسم خواستگاری است و با حضور ریشسفیدان برگزار میشود.
البته قبل از مراسم «کیخایی» بزرگان طایفه لر با پادرمیانی و تضمین دادن و تایید داماد در مورد خصوصیات فردی و اجتماعی وی نزد خانواده عروس میروند و مقدمات این مراسم را فراهم میکنند.
بعد از مراسم «کیخایی» نوبت به تعیین مهریه و شیربهای عروس میرسد که با توافق خانواده عروس و داماد تعیین میشود.
دیگر سنتهای عروسی در لرستان
حنابندان در لرستان
حنابندان از جمله سنتهای رایج در عروسیهاست که مردم لرستان نیز یک شب مانده به مراسم عروسی در منزل عروس خانم این جشن را برپا میکنند و به نشانه خوشبختی دست و پای عروس خانم را حنا میگیرند و همچنین هدایایی نیز به او هدیه میدهند.
اما این آیین دیگر مانند گذشته برگزار نمیشود و در بسیاری از خانوادهها به طور کلی فراموش شده است.
–
عروسبرون به همراه رقص و پایکوبی
فردای حنابندان مادر عروس حلوایی را که با روغن حیوانی تهیه کرده با مراسم خداحافظی دخترش به خانواده داماد میدهد و عروس را آماده رفتن به خانه خودش میکند.
این مراسم که با حضور گروههای موسیقی محلی و رقص و پایکوبی مردم برگزار میشود، به منظور انجام رقص گروهی که «باختن» یا بازی کردن آن را مینامند صورت میگیرد.
معمولاً این رقص بومی را با ریتمی آرام، نوازندگان محلی اجرا میکنند، با نواختن سرنا و دهل در میان عشایر و روستاییان و کمانچه و تنبک در شهرها، آن هم به صورت دوپا، سه پا، شانه شکی به اوج خود میرسد.
البته زنان نیز ترانههایی را بدون ساز و به صورت سرود و همآوایی با یکدیگر اجرا میکنند که بسیار زیبا و شورانگیز است.
بز برنج، غذای رایج عروسی لرها
در روز عروسی خانواده داماد غذایی به نام «بز برنج» را که از برنج و گوشت گوسفند تهیه میشود درست کرده و از میهمانان با آن پذیرایی میکنند.
اما نوع پذیرایی در حال حاضر با گذشته متفاوت است و به رسم امروزیها از میهمانان با زرشکپلو با مرغ به همراه یک یا دو نوع کباب پذیرایی میشود.
–
Hits: 0